Nicklas Degerbjörk 
ny platschef på Laitis: ”Vi satsar mer lokalt än någonsin”

Laitis nya platschef Nicklas Degerbjörk värderar samarbete och lokal anpassning högt.

Från den 8 juni är Nicklas Degerbjörk platschef på Laitis Kiruna. Mycket är på gång för butiken som snart firar 5-års jubileum, och det har tagit ett tag att bli varm i kläderna, men nu blickar Nicklas och Laitis-teamet framåt mot ett gemensamt mål: att bli mer lokala än någonsin.
   För 5 år sedan slogs portarna upp för Laitis Kiruna. Tidigare platschef Ingela Ylinenpää ansvarade över Laitis Kiruna och Laitis Pajala samtidigt, och har alltså nu enbart hand om butiken i Pajala. En förändring som alla parter ser positivt på eftersom det ger mer fokus på respektive ort.
   De anställda beskriver 5-års perioden som en spännande och utmanande resa. Jenny Bävermo har varit med från invigningen av Laitis Kiruna och sett hela utvecklingen.
   – Det är tufft att etablera en ny butik. Även om Laitis funnits i 50 år tar det tid på en ny ort, men nu börjar man se förändringen och det är jättespännande, säger Jenny Bävermo och fortsätter:

– Jag tror att det är bra att ha någon med kontakter som är på plats. Nicklas gillar att åka ut och ha dialog med kunder. Han drar igång många nya projekt och lockar nya kunder.

Jenny Bävermo har varit med från start och ser en spännande framtid för butiken.

I slutet av november planerar Laitis att ha sitt 5-års firande. Jenny, som varit med från start, blir mycket snart mammaledig och kommer därför inte vara med inom den närmsta framtiden, men hon ser en ljus fortsättning för butiken och planerar att återvända.
   – Jag blir borta ett tag, men jag tror mycket spännande är på gång för butiken, och det känns väldigt roligt.

”Den lokala känslan är jätteviktig för oss”

Nicklas Degerbjörk har tidigare varit verkmästare på Lundströms, och jobbat 5 år som industrisäljare på verktygshuset.

Är du varm i kläderna här?
– Nu börjar jag bli det, men det har gått fort och varit mycket, berättar Nicklas. Han gläds över teamkänslan i butiken. De har väldigt liten centralstyrning och kan därför själva ta beslut om vad som blir bäst för butiken i Kiruna.
   – Grymt roligt att jobba tillsammans mot samma mål: att erbjuda bästa möjliga för Kirunas industri.

Samtidigt berättar Nicklas att ingenting kommer gratis och att det krävs en lyhördhet för att mätta marknaden.
   – Det krävs att vi visar att vi vågar satsa. Allt kan inte enbart finnas att beställa. Det ska gå att hitta det man söker i butiken. Därför gör vi en stor lokal satsning och anpassning för industrin här uppe. Det är inte superenkelt men jag tror att vi sitter på väldigt stor gemensam erfarenhet för Kirunas industribehov, säger Nicklas.

Lokalt samarbete
– Vi har sagt upp avtal då vi hittat lokala alternativ. Den lokala känslan är jätteviktig för oss. Det blir lite miljötänk också. Vi har väldigt nära till våra grannar och ofta fungerar det utmärkt att knalla över gatan för att få tag på det man behöver. Varför ska vi beställa grejer från kontinenten när det finns bra lokala aktörer? Det blir en dialog och ett samarbete, vilket är grymt viktigt.

Motorintresse
Nicklas Degerbjörk är före detta Skotercross åkare och har tävlat på världstouren med fina resultat. Han har ett brinnande motorintresse och är ordförande i Motorklubben i Kiruna. Ett stort motorstadium planeras i Routjedalen. Det gläder Nicklas.
   – jag tror att det kan bli riktigt häftigt där borta, säger han.

Källa: Laitis Kiruna