Zanzibar

Solen har sakta börjat sin resa neråt och tidvattnet formar stranden till en perfekt yta för fotbollsmatch, vilket såklart utnyttjas. Fler och fler ansluter, och från våran position i strandbädden hörs rop, skratt och måljubel. 

Efter en vecka uppe i bergen och Kilimanjaro, känns det riktigt skönt för våra slitna kroppar att få slappna av, sola och bada. Från Tanzanias huvudstad Dar Es Salaam tar det bara en halvtimme med flyg ut över den Indiska oceanen till ön Zanzibar.

Det är verkligen en tropisk pärla med turkost vatten, vajande palmer och kritvita stränder. Människorna är lika trevliga och glada som på fastlandet, och runt de dyra strand-resortsen vaktar vackert klädda massajer, det delvis nomadiserande folkslag som finns i landet.

Dagarna går i en sakta lunk. Precis det som behövs efter ett ganska hektiskt schema både innan, under och efter våran tid i bergen. 

Här finns både historia och influenser från många olika håll. Det kan man se och uppleva på en hel del sätt, inte minst i stenstaden Stone Town som är ett klassiskt exempel på en swahilisk handelsstad. Här finns en unik blandning av det afrikanska, europeiska, indiska och framförallt det arabiska kulturarvet. Bland de trånga gatorna hittar vi marknader där det säljs allt från dagsfärsk fisk till kryddor och fotbollströjor. Allt omgivet av de vackra byggnaderna runtom som i princip enbart är byggda av korallstenar. Staden finns med på Unescos världsarvslista, men något som också är noterbart är att den mytiske rocklegenden Freddie Mercury föddes här. 

Tillbaka från strandbädden ser vi solen tillslut försvinna ner i havet, och mörkret faller lika snabbt som alltid.

Vi lämnar stranden i den ljumna kvällen och intar kvällspositionen på balkongen tillhörande våran bungalow. Från kylen plockar vi fram varsin Kilimanjaro, den lokala ölen, som vi tidigare under dagen inhandlat från den närmsta bys lilla ”systembolag”.

Den första klunken strömmar behagligt genom kroppen, samtidigt som
Bob Dylans ”Blowin’ in the wind” spelas i bakgrunden. Kvalité.