”Kiruna Lappland är svenskarnas drömresemål”

Kebnekaise är nummer 2 på listan över svenskarnas drömresemål i Sverige. Foto: Anneli Widell

Sifo har nyligen gjort en undersökning på uppdrag av SJ var vi svenskar helst skulle resa i Sverige. Då lyser en klar stjärna, Kiruna Lappland.
Fem resmål på ”topp-tio listan” i Sverige finns hos oss i Kiruna. Vi ska vara stolta över det fina vi har runt omkring oss. Frågan är nu, hur hanterar vi vår attraktivitet och vad kan den skapa?

Turism, besöksnäring eller servicesektorn är olika benämningar på den ”näring” som växer snabbast i Sverige och det är där flest jobb skapas, speciellt för kvinnor och utlandsfödda. Det är ganska enkelt, drygt en miljon i ökad omsättning ger ytterligare ett arbetstillfälle. Utöver jobb skapar även näringen attraktiva samhällen att bo i med bra samhällsservice, kommunikationer med omvärlden, underhållning och kultur.

Kiruna visar sedan ett par år tillbaka ingen större tillväxt. Vi växer på utländska besökare men minskar lite på vår egna marknad Sverige, som då har oss som drömresemål! Analysen är enkel, vi har just nu inte tillräckligt med kvalitativa boenden för att växa ytterligare.I dagsläget så skulle jag säga att researrangörer i Europa ”köar” för att börja sälja Kiruna som destination. Men det finns inte tillräckligt kvalitativa boenden.

Här är samhällsomvandlingen nyckeln, vi behöver mer hotellrum helt enkelt. Med ökad boendekapacitet kommer vi kunna få fler besökare, som kommer ge fler arbetstillfällen och därav attraktivare stad att bo i.

Du kan bidra. Var en god ambassadör genom att prata gott, var stolt över att vara från Kiruna och ge våra besökare en bra upplevelse på plats. När du tar fina bilder, lägg ut på social medier och använd #kirunalapland och slå på platsangivelsen. Där bidrar du till att skapa större attraktion och marknadsföring av vår destination.

Vad gör organisationen Kiruna Lappland? Kiruna Lappland är en ekonomisk förening som dagligen arbetar med att stärka Kirunas attraktionskraft och intresset att resa till Kiruna.
Alla är välkomna som medlemmar oavsett om man verksam inom turism eller inte – och då stödja vårt arbete för att få
fler besökare, förbättrade kommunikationer och värna om vår kultur och miljö i Kiruna.

Tänkvärt inför höstens val
Ska Kiruna växa och bli en stark destination krävs ett bra samarbete mellan kommun och näring. En gemensam vilja måste finnas och resurser krävs för att etablera nya flyglinjer, möjligheter till nya anläggningar, marknadsföring, etc. Tycker du kommunikationer till omvärlden, samhällsservice, utbud och öppettider, etc. är viktigt för dig så bör du lyssna på hur de politiska partierna resonerar kring just besöksnäringen. Hållbara arbetstillfällen kommer inte skapas inom tillverknings- och basindustrin som till högre grad automatiseras för att stärka konkurrenskraft. Dom kommer skapas inom tjänstesektorn där vi har starka reseanledningar som måste tillvaratas.

Önskar er alla en fin höst!
Daniel Rosenfors, vd Kiruna Lappland ek. förening