Nya Kulturhuset blir samlingsplats i nya centrum

För ganska precis ett år sedan utsågs det vinnande arkitektförslaget till nytt Kulturhus/Folkets Hus. I dagarna togs det första spadtaget till grunden och om drygt två år slår portarna upp för en naturlig samlingsplats i nya centrum. Bygget har en prislapp på 355 miljoner kronor och blir dubbelt så stort som nuvarande Folkets Hus. Men då tillkommer också nya funktioner och aktiviteter i det nya huset.

Det var arkitektfirman Tirsén och Aili från Luleå som vann juryns utlåtande och det är PEAB som bygger huset. PEAB som nu är på väg att avsluta bygget av nya Stadshuset Kristallen. Jury var kommunstyrelsens arbetsutskott och beslutet togs också av en enhällig kommunstyrelse. Det nya Kulturhuset/Folkets Hus blir som sagt ungefär dubbelt så stort som nuvarande Folkets Hus med följande funktioner:

  • Motsvarande Spektrum och Prisma med ca 500 respektive 130 sittplatser.
  • Därutöver flyttar biblioteket in med en yta av ca 1.100 kvm på entréplanet
  • Ungdomens Hus finns i motsatta änden på entréplanet och huserar på ca 250 kvm
  • En ny konsthall på 100 kvm där bl a Kiruna konstgille i fortsättningen kommer att ha sina utställningar
  • En ny stor konferenshall med möjlighet att avdela hallen i flera delar. Den ska rymma 1400 stående åskådare eller 800 sittande eller 600 bankettgäster
  • Restaurang blir också en del av nya huset
  • Gymnasieskolan kommer att nyttja konferenshallen för bl a provskrivningar och andra evenemang som kräver en större samling av elever
  •                                                                                                                                                                    – Det känns väldigt bra att mer och mer av vad som ska byggas nu också blir synligt för allmänheten, säger Kristian Zakrisson, kommunalråd. En röd tråd i allt som byggs är att lokalerna ska vara flexibla, möjliga att anpassa för olika sorters verksamheter och energieffektiva för att hålla nere framtida driftskostnader.                                                                                                                                           När sommaren är till ända ska hela grunden vara färdig. Det nya Kulturhuset/Folkets Hus ligger i anslutning till Stadshuset Kristallen. Så nära som 15 meter direkt mot det nya Stadshustorget.                                                                                                                                           Roger Suup (S)
  • Källa: www.socialdemokraternakiruna.se