Så blir årets Kirunafestival – nya festivalgeneralen berättar

Bevara och förbättra. Nyheter och samma kärlek. Festivalgeneralen Alex Olofsson berättar om Tusen Toners vision för Kirunafestivalen 2018. Här syns Alex vid festivalområdet där många Kirunabor kommer befinna sig den 28 juni. Foto: Redaktionen.

Arbetet inför årets Kirunafestival är i full gång. Den nye festivalgeneralen, Alex Olofsson, berättar om Tusen Toners vision och målsättning inför årets festival, Kirunafestivalens betydelse och hur Tusen Toner arbetar för att leverera en stor folkfest där alla är bjudna.

Dörren står öppen till kontoret på Tusen Toner där Alex Olofsson sitter.
Han sorterar några papper samtidigt som han svarar i telefonen. Mycket skall göras inför årets Kirunafestival som går av stapeln helgen efter midsommar (28/6 – 1/7).
Men Alex, ny festivalgeneral sedan november förra året, verkar inte särskilt stressad. Logistik på festivalområdet planeras, artister bokas och upplägg bestäms. Det är ett stort evenemang som förväntas flyta och man kan tänka sig att en stor organisation ligger bakom arrangemanget, men han berättar att det är väldigt få personer som i huvudsak arbetar med det.

– Jag tror många Kirunabor tänker att festivalen arrangeras av någon otillgänglig och styltig jätteorganisation. Men vi är en väldigt liten grupp människor som arbetar med det här och utan det enorma stödet vi får från sponsorer, samarbetspartners och Kirunaborna hade det aldrig fungerat. Tusen Toner är en ideell förening och vi vill arrangera den här festivalen för att vi älskar musik och kultur, säger Alex Olofsson.

Känns det som ett stort ansvar?
– Ja, men vi är väldigt trygga med grundpelarna festivalen står på, och får enorm draghjälp av våra sponsorer och föreningslivet i Kiruna. Det känns väldigt tryggt, och det är roligt att så många engagerar sig för att förverkliga den folkfest som festivalen är. Just samarbetet tycker jag är väldigt fint och målande för vår stad, säger han.

Bevara och förbättra
Föreningen Tusen Toners målsättning är att verka för musik- och kulturlivet i Kiruna, och har sedan 2012 arrangerat Kirunafestivalen.
Alex Olofsson tror att kultur är enormt viktigt för Kirunaborna. Intresset för Bok- Film- Snö- och Kirunafestivalen är exempel på Kirunabornas enorma engagemang för kultur, menar han, och han tror att Kirunafestivalen är speciellt viktig för Kiruna.

Tusen Toner har sedan 2012 arrangerat Kirunafestivalen. Festivalgeneralen Alex Olofsson tror den är viktig för att knyta samman Kiruna. Foto: Redaktionen.

– Sedan jag började arbeta i november har jag verkligen insett hur viktig och speciell Kirunafestivalen är för oss Kirunabor. Festivalen är mer än bara musik, det är ett tillfälle för oss alla att samlas och ha en rolig helg tillsammans. Vi får dansa, lyssna musik, träffa hemvändare, umgås och ha roligt. Kirunafestivalen är Kirunabornas helg, så är det bara. Flera av oss planerar våra semestrar utifrån festivalhelgen och hemvändarna kommer till stan. Vårt jobb för i år blir att bevara festivalens kärna och samtidigt förbättra med små men väsentliga förändringar, berättar Alex.

De förändringar som görs är bland annat nytt tivoli, ny krögare till öltälten (Grönan on tour), nytt tänk kring bokning av artister, avslutning på Cityscenen istället för LKAB-scenen och en återgång till fri entré under torsdagen.

– Dagsaktiviteterna är väldigt viktiga för Kirunafestivalen. I år har vi ett helt nytt tivoli, något som vi tror blir väldigt roligt. Men det är också viktigt för vår vision för vad Kirunafestivalen ska vara. Att barnfamiljer, precis som ungdomar och äldre, ska kunna hitta något som lockar. Vi är också väldigt stolta över att vi kan ha fri entré på torsdagen så att alla Kirunabor som vill har möjlighet att uppleva festivalen.

Vilken artist ser du mest fram emot?
– Jag som gammal punkare är grymt taggad på Millencollin. Bredden är otroligt viktig för festivalen. Att jag som punkare får lyssna på ett rivigt band, att barnen får rocka loss till THEOZ, ungdomar Hov1 och Joakim Lundell och så vidare. Sedan finns Lena Philipsson förstås, som jag tror alla kommer dansa till, skrattar årets, taggade, festivalgeneral Alex Olofsson.
Han verkar inte tvivla det minsta på att den ideella organisationen tillsammans med sponsorerna, föreningarna och inte minst Kirunaborna kommer göra årets festival till en underbar folkfest – för alla.

Källa: Kirunafestivalen