KIF:s powerforward stannar ett år till

Andreas Mäki Kero har förlängt sitt kontrakt med KIF. Foto: Mats Åstrand

– Det finns mycket att bygga på inför nästa säsong. Både personligt och lagmässigt. Vi kan ta stora steg.

Orden kommer från Andreas Mäki Kero.

Räkna med powerforwarden nästa säsong också.

Kontraktsförlängningarna duggar ganska tätt just nu i Kiruna IF. Näste man att presenteras är den 22-åriga ytterforwarden Mäki Kero som just har signat för ytterligare ett år.

Han fick sitt genombrott i Hockeyettan förra säsongen. På 25 spelade matcher mäktade han med sju mål och åtta assist.

– Andreas fick sitt genombrott på seniornivå förra säsongen och var en av våra bästa forwards sett över hela säsongen. Han har power och speed och är mycket viktig för oss i det offensiva spelet, säger tränaren Robert Lahti.

Även Andreas själv känner att förra säsongen var hans hittills bästa.

– Man kan helt klart säga att det var ett genombrott. Jag kände att jag skapade många fler lägen och att jag var bättre överlag. Men samtidigt var det många matcher jag inte kom upp i den standarden som jag kunde ha så jag vill jobba på att få en högre lägstanivå, säger Andreas Mäki Kero.

De med gott minne minns att fowraden har dragits med problem med astma och förkylningar under stora delar av sin hockeykarriär, som hemsidan skrev om i vintras.

Läs mer: KIF-duons jobbiga skadehistoria

Men efter att ha fått hjälp av lagläkaren Hanna Sjöstedt blev det här en den första riktiga säsongen som han har kunnat ge sig själv rättvisa.

– Det är första gången rent kroppsligt som det har känts riktigt bra. Det är klart att det underlättar att vara frisk närman spelar men att det har gått bra beror inte bara på det. Jag har fått ett stort förtroende av ”Robban” och mycket speltid, säger Andreas Mäki Kero.

Det bådar gott inför nästa säsong…

– Ja, det känns bra att gå in i den säsongen med flaggan i topp men samtidigt känner jag att det finns mycket att förbättra

Nu när Mäki Kero kritat på väntar alla på hans radarpartner Jesper Landström. Som bekant jobbar de tillammans, har spelt ihop i princip hela säsongen och sitter intill varandra i omkädningsrummet.

– Ja, jag ska se till att han skriver på, inga problem. Jesper är så lätt att spela med eftersom han är så smart på isen och hittar bra passningar. Det underlättar för en ytterforward, säger Andreas Mäki Kero.

KIF är mitt uppe i förberedelserna inför nästa säsong. Andreas kommer att lägga om sin träning lite under den här sommare jämfört med förra. Mindre styrketräning och mer löpning, är det som gäller i år.

– Robban och Henrik Törmä har gjort ett upplägg som jag verkligen tror på. Jag är bara 175 centimeter lång men väger 87 kilo så det gynnar inte löpsteget direkt. Men jag kan bli bättre på att springa så det är bara att bita ihop och köra.

Tisdagens löppass blev en föraning om vad som väntar i sommar för Andreas del.

Säg så här…vi snackar inte om några sköna joggingpass längs Midnattsolsstigen direkt.

Just 800 metersdistansen sägs vara den mest krävande av alla löpdistanser där en maximal mjölksyreplåga kommer som ett hemskt brev på posten.

KIF brände av tio stycken sådana innan de var klara.

– Jag höll på att dö redan efter tre gånger, skrattar Andreas Mäki Kero.

Hur många sådana ”grispass” siktar du på att göra i sommar?

– Två eller tre i veckan.

Om träningen känns tuff får Mäki Kero och de andra i KIF tänka på att en ny och spännande hockeysäsong snart är här igen.

– Jag känner att jag fortfarande har mer att ge och att ishockeyn är kul, säger KIF:s powerforward.

Vi längtar redan till nedsläpp.

Mattias Heikki

Tycker du om lagbygget KIF har på gång?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41

Fakta: Lagbygget (Klicka på namnen för att läsa mer) 

Målvakter:

Jesper Eriksson

Backar:

Jesper Strandelin

William Palovaara

Tim Nilsson

Joni Liljeblad

Forwards:

Simon Thyni

Martin Abrahamsson

Herman Åstrand

David Krekula

Calle Källström

Andreas Mäki Kero

Spelare ut:

Samuel Lundberg