Premiär för utställning i nya Konsthallen

Nu har den nya Konsthallen  haft sin första vernissage och premiärutställning. Konstnären är Erika Juhl som visar bildvävar och akvareller. Hon har i mer än 60 år hämtat inspiration från fjällen i norra Sverige och samerna. Juhl kunde inte medverka vid vernissagen av hälsoskäl. Hon är bosatt i Tyskland. Utställningen pågår till sista maj.

– Hon gjorde sitt första besök i Lappland redan 1954 som nybliven konstnär, sade Birgitta Forssell som är nära vän med Juhl och har förvarat många av hennes verk hemma i Kiruna.

Juhl har haft två utställningar i Kiruna genom åren. Det var 1993 och 2000 och dessutom utställningar i Abisko, Björkliden och Nikkaluokta.

– Att väva är ett långsamt satt att framställa konst. Det tar i regel ett halvår, berättade Forssell om Juhls konst som till övervägande delen handlar om stora bildvävar.

Hon har under åren återvänt minst två gånger om året och vandrat och skissat på sina fjällfärder. Sedan har hon återvänt till ateljén i Hamburg. Där har minnen och intryck omvandlats och komprimerats till konst. Hon har arbetat med dels bildvävar med lång produktionstid och dels akvareller i vått-i-vått-metoden. Den tekniken fordrar snabbhet, en säker hand och mångårig träning. Det är alltså tekniker som är varandras absoluta motsatser.

Kultur- och utbildningsnämnden var med och finansierade inredningen i den nya Konsthallen förutom LKAB:s bidrag i form av en lokal i f d Domusvaruhuset.

Roger Suup (S)

Källa: www.socialdemokraternakiruna.se