LKAB köper Scandic Ferrum i Kiruna

LKAB köper hotell Scandic Ferrum i Kiruna. Tillträdet är planerat till den 1 december i år. Foto: Scandic Kiruna.

LKAB har köpt  hotell Scandic Ferrum i Kiruna. Prislappen är 286 miljoner kronor och LKAB tar över byggnaden den 1 december i år. LKAB har tidigare köpt in både hotell Kebne och hotell Vinterpalatset. Ägarföretaget till Scandic Ferrum är Pandox.

Hotell Scandic Ferrum byggdes 1969 och har drygt 200 rum. Kiruna kommun ägde en gång i tiden hotellet men den såldes senare till Scandicgruppen. Kommunen ägde också hotellet i Riksgränsen som också såldes till en extern part liksom Camping Ripan.

Köpet av hotell Scandic Ferrum är en följd av gruvbrytningen som närmar sig centrumkärnan. LKAB har successivt förvärvat både kommunala och privata fastigheter. Kiruna kommun och LKAB var överens våren 2014 om ersättningsnivåer för kommunala fastigheter i centrum. Då erhöll kommunen inklusive bolagen 3,74 miljarder kronor. Den största delen av pengarna finns fortfarande på ett konto hos LKAB. Kommunen har kontinuerligt tagit ut mindre belopp som finansierat utbygganden av nya centrum.

Inom de närmaste åren ökar uttagen för att bl a finansiera ett nytt Kulturhus/Folkets Hus, kvarter 1 genom Kirunabostäder och längre fram en ny gymnasieskola och simhall.

Källa: Socialdemokraterna Kiruna