Lämna Comfort-zonen

Dag ut och dag in gick vi till samma byggnad och höll på med samma skolarbete, allt på liknande sätt, ända tills dagen då bildläraren presenterade ett nytt arbetsmoment som först gjorde oss skeptiska men efter ytterligare tankar gav oss inspiration till ett nytt sätt att finna våra kreativa sidor. Vår bildlärare presenterade det nya projektet: att delta i snöfestivalen. Ett 3x3x3 meter snöblock som skulle förvandlas till en potentiell vinnare av det ärofyllda Folkets Pris i tävlingen.

Vi gick med stora tunga steg medan röken bolmade från munnen och kylan bet sig fast i våra frusna kroppar.
     När vi kom fram och såg det enorma snöblocket kändes vägen till en färdig skulptur lång. Men samtidigt som snön vräkte ner, infann sig ändå en gnista av hopp och inspirationen växte fram när de färdiga ritningarna lades fram på arbetsbänken.

Vi använde verktyg som vi aldrig ens sett förut, och verkligen inte visste hur vi med dem skulle kunna forma vår idé, en släde som tomten dumpat, möjligen för att han liksom vi, ville prova något nytt.
     Vi fick uppgifter och uppdrag vi aldrig förut hade kunnat tänka oss göra. Men så småningom blev vi säkrare och säkrare och började ta egna initiativ. Vi insåg då hur viktigt det är att testa sina gränser och prova nya saker.

Istället för att bara sitta i skolbänken, bröt vi den rutinen för tre dagar och gick ut för att förändra, inte bara ett snöblock utan även oss själva.

Vi kom även att stärka bandet klasserna emellan och fick dessutom en större inblick i världen utanför skolan och lärde oss mycket av både de andra konstnärerna och genom att prova oss fram. Därmed förstod vi vikten av att bryta gamla rutiner för ett tag och helt enkelt prova något nytt. Vi insåg också hur extremt fysiskt krävande det var under arbetets gång och hur duktiga de som håller på med liknande under heltid.

Vi tyckte faktiskt att det var ganska skönt att komma tillbaka till skolan med nya erfarenheter.

Men varför ska man testa någonting nytt när man redan har saker man är bra på och kan fortsätta med det?

Jo, för om du inte testar på nya saker, så kanske du missar något som du tycker om och som kan utvecklas till en brinnande passion, något du kanske rent utav har talang för.
     Om du inte testar något nytt så kommer du inte att utvecklas som människa och du missar stora chanser i livet. 

Om vi inte hade utmanat oss att göra saker som vi aldrig gjort och bara tänkt ”det där kan inte jag, så jag kommer inte ens försöka” skulle snöblocket fortfarande vara ett snöblock och vi skulle inte lärt oss något nytt. Därför ska du lära dig att våga, göra nya saker och sluta hålla tillbaka dig själv.
     Att lämna zonen är det enda sättet att växa upp och för att uppnå det, behöver vi utsätta oss själva med nya utmaningar och ibland kasta ut oss i det okända, det behöver inte ens vara något stort, bara det är något nytt!

Som att hacka i snö för att forma en figur, detta sågs som ett litet steg för oss men kom att öppna våra ögon för vikten av att kunna lämna sin comfort zone.
     Gör som tomten, dumpa släden och prova något nytt. Kom ihåg att man måste våga för att vinna, vi vågade ge oss ut i kylan med absolut ingen erfarenhet och med lagandan vann vi.

Krönika gjord av:
Tobias Pudas, Alva Tuoremaa, Arvid Kostet, Sebastian Isaksson, Benjamin Kallgrund
TE16, Hjalmar Lundbohmsskolan