Grundén är tillbaka i KIF efter 23 år

Ovärderlig trio. Materialförvaltarna Liston Nyström, Mikael Grundén och Conny Kyrö.

Det tog 23 år.

Men nu är Mikael Grundén tillbaka.

– Nu inser jag hur mycket jag har saknat det här. Det är en förmån att få jobba med de här killarna – och den här föreningen, säger den nygamle materialförvaltaren.

Om Kiruna IF bara fick spela med spelare som var födda för 23 år sedan skulle laget inte ens få i hop till en femma.

Så länge har Mikael Grundén varit borta från Kirunas ishockey. Låt oss hoppas att den här inledningen på texten inte får honom att känna sig allt för gammal…

Skämt å sido. Att ha tillbaka den färgstarka profilen i förenigen igen är på allvar något väldigt viktigt.

Han, tillsammans med Ingemar Törmä och andra, blir ännu en länk mellan det gamla och det nya.

Kort presentation för er som inte känner till Mikael: Han föddes 1964 i Kiruna och var en del av de stora barnkullarna under 60-talet som fyllde på ungdomsverksamheterna i Kiruna två ishockeylag.

Han slutade att spela vid 11-12-års ålder men kontakten med ishockeyn var svår att släppa. 1982 tackade han ja till att bli materialförvaltare för första gången.

– Jag börjde i ungdomslagen med killarna som var födda 1970-71 i IFK Kiruna. Rune Nilsson var tränare för det gänget, minns Mikael Grundén.

Efter två år hamnade han i IFK:s A-lag som då tränades av Hardy Åström. Efter ytterligare några år var han med när Kiruna AIF och IFK slog ihop till Team Kiruna 1988.

Rysk tränare. Ryska spelare. Två förerningar som blev en med framgångar som direkt kom på köpet.

Som ni kan räkna ut har Mikael en hel del historier på lager från den speciella tiden i Kirunas ishockeyhistoria. Hemsidan kommer att skriva mer om de vid ett senare tillfälle.

Men 1993 fick han nog och lämnade ishockeyn.

– Jag blev lite less helt enkelt och det var svårt att kombinera med att jobba heltid. Det gick som inte, säger Mikael Grundén.

Men nu är han alltså tillbaka igen, 23 år senare. Han kombinerar materialförvaltarsysslan med sitt jobb hos den klassiska KIF-sponsorn Nybergs Mekaniska Verkstad.

– Det har varit på gång i ett par år nu och när jag fick frågan till den här säsongen så kändes det rätt. Det är ett beslut som jag verkligen inte ångrar. Det är fantasiskt kul att jobba med det här laget.

Är det någon skillnad jämfört med förr?

– Ja, jag tror att det är det faktiskt. De här grabbarna är inte lika bortskämda som de var förr, haha. Eller så upplever jag det som i alla fall, säger Mikael Grundén.

Och visst har han saknat att vistas i miljön i Lombia. Det insåg han snabbt.

– Nu när jag har börjat med det igen inser jag hur mycket jag har saknat det och hur roligt det är. Alla som har jobbat med lagidrott vet att det är en speciell känsla och den är nog extra speciell i ett hockeylag där man är 25-30 man totalt med ledare och allt.

Hur är det att jobba med de här spelarna?

– De är väldigt tacksamma för allt. Ordet tack får man höra. Jag upplever inget gnäll, bara positiva tongångar.

Är det ingen som är lite besvärlig?

– Nej, det tycker inte.

Vem är den mest pedantiske bland spelarna?

– Alla är vädigt noga och rädd om grejerna, det finns ingen slarver i laget. Det är väldigt lättjobbat. Man behöver aldrig städa efter dem eller ta bort tejprester från golven. Spelarna tar hand om det själva. Sedan har de ju ett bötessystem som de sköter internt om någon slarvar. Det bidrar också till ordningen.

Tillsammans med Conny Kyrö och Liston Nyström utgör han en ovärderlig trio i KIF-maskineriet. För utan materialförvaltare stannar motorerna i en ishockeyförening.

Må hända svettas de inte lika mycket som spelarna – men de lägger ändå ner ett hårt jobb.

Kan man säga att materialare är först och sist på plats?

– Ja, det kanske man kan säga. Jag och Conny var här vid sju i morse och förberedde inför värmningen och hjälpte Sollefteå med tvätten efter deras värmning. Nu har vi käkat och gjort färdigt inför matchen. Spelarna dyker upp strax igen, säger Mikael Grundén när hemsidan pratar med honom timmarna innan matchen mot Sollefteå.

Hur ser uppdelningen ut mellan er tre?

– På hemmamatcherna är vi oftast alla tre på plats. Annars är Liston huvudansvarig och är i hallen på förmiddagar och dagar. Tvättar, slipar, donar och gör mycket av det tunga jobbet på dagarna. Conny är också här på förmiddagarna när han inte jobbar. När Conny jobbar eftermiddag är jag ensam på träningarna på kvällarna men då är det ju allt liksom färdigt när vi kommer. Det är mer lättarbetat när man är tre så jag tycker att det här upplägget funkar jättebra.

Det har hänt en hel del med hockeyutrustningen sedan Mikael Grundén var ”matris” på 80- och 90-talet. Där hans kunskaper tar slut, tar Listons och Connys vid. Det känns skönt för honom att ha de att luta sig mot efter så lång tid.

Hur är det att jobba med Liston och Conny?

– Det är jättekul. De kan så mycket om grejerna. Utrusningen har ju ändrats en del sedan jag höll på med det här sist. Ingenting väger ju något numera! Jag var ovan vid klubbornas beteckningar med olika flexilbla blad och olika styvhet på skaften. På min tid fanns det ju bara Titan och Cooper och vad det kan ha varit. Det där har jag inte riktigt koll på, men det har ju Conny och Liston.

Att det har hänt en del på skridskofronten upptäckte han direkt.

– Skridskorna väger ingenting nu för tiden. På min tid slipade vi dem manuellt, nu har vi en fin maskin som man spänner fast skridskon i. Jag håller fortfarande på att lära mig hur man ska använda den på bästa sätt.

Mycket nytt var det, ja. Som en annan sak som slog honom när han ställde sig i båset – farten på spelarna.

– Jag stod bredvid Ingemar Törmä i båset under en träning och frågade om det gick lika fort för 20 år sedan och vi kom båda fram till att det inte gjorde det. Man kanske inte märker det när man sitter på läktaren men i båset känner man av det, säger Mikael Grundén.

Han är tillbaka i en miljö som han verkligen trivs i och som ger honom en skön energi.

– Om man ibland känner sig lite trött efter att ha jobbat så går det över direkt när man kommer till hallen, säger han.

Ishockey brukar ha den effekten på folk – speciellt om man har varit borta i 23 år.

Mattias Heikki

Tycker du om Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten ”kaffepeng” till KIF.

123 601 38 41

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna IF A-laget hemsida http://www.kirunaif.se//KirunaIF

DELA
Kiruna IF
Kiruna IF är en ishockeyklubb från Kiruna i Sverige. Klubben bildades 1988 då Kiruna AIF:s ishockeysektion bildade en ny förening för seniorer och juniorer tillsammans med ishockeyklubben Kiruna HC.