Blytung Kiruna-seger i rivalmötet

Jubel igen. KIF tog sin fjärde raka seger i och med 2-5-matchen i Haparanda. Foto: Mats Åstrand

Asplöven-Kiruna 2-5.

Snacka om en blytung seger!

– Det är en fantastisk känsla att få dela den här glädjen med alla de här killarna ikväll, säger tränaren Robert Lahti.

Det var bara att titta i tabellen innan matchen för att se hur viktig den var. Och som om mötet mellan två topplag inte var nog, så krydda det med en rivalitet som går långt tillbaka.

KIF har länge levt i skuggan av Haparandaklubben. Men den här kvällen klev man fram i rampljuset och åkte hem från ett bortamöta med tre poäng – något som man inte gjort mot Asplöven på väldigt länge.

Vi tar det från början. Hemmalaget inledde derbyt bäst.

– Asplövens tekniskt skickliga spelare startade i ett högt tempo och vi fick verkligen göra vårt yttersta för att försvara klart i zonen, säger Robert Lahti.

Men gästerna växte snabbt in i matchen och vaskade fram farliga chanser tätt inpå varandra. Andreas Mäki Kero och David Krekula oroade framåt målet men de hetare chanserna fick Malcolm Zander (kom helt fri, försökte dra men målvakten Gustav Griborn räddade med klubban) och Heikki Puustinen (friläge som målvakten räddade med axeln).

Asplövens bästa chans i den första perioden fick Jarkko Hattunen som bara hade att styra in pucken i ett öppet mål efter ett fint förarbete av Antti Ylonen, men lyckades inte pricka målet alls.

KIF skulle kanske ha haft ledningen i första perioden. Men målen kom istället i den andra.

Yrvädret Martin Söderberg drev upp ett anfall som slutade med ett skott i ribban. På returen höll sig Martin Jonsson framme och fick tid att sikta in sig från distans. Och han gjorde inget misstag – det viktiga ledningsmålet gick till Kiruna.

Det skärrade Asplöven som såg förvirrat ut just efteråt. KIF var ytterst nära att öka på redan i anfallet efter men man lyckades inte utnyttja röran framför målet.

Efter att David Krekula åkt på en holding-utvisning levererade Asplöven ett gastkramande powerplay. Men som så många gånger tidigare stod Henrik Edström längst bak och utrålade säkerhet själv i stormen.

Efter nästan exakt halva matchen dubblade KIF sin ledning. Jesper Strandelin gjorde en underbar uppåkning från backplatsen, djupt ner i Asplövens zon. Pucken hittade till slut fram till Andreas Kero på den bortre stolpen som kunde peta in den.

– Vi fick en smakstart på den andra perioden och hade många bud på fler mål då, säger Robert Lahti.

Ja, en chans vi minns var Heikki Pusstinen som slog hål i luften efter att ha fått en passning från vänsterkanten i ett fint läge. Heikki som har gjort tre mål mot just Asplöven den här säsongen hade en tyngre kväll nu. Det ville sig inte med målskyttet för den hårt arbetande finländaren i den här matchen.

KIF såg ut att gå till periodvilan med en säker ledning. Men då presenterade sig en av Hockeyettan norras bästa poängspelare, Jarkko Hattunen.

Hans snygga solomål slog ner lite som en blixt från klar himmel och plötsligt var det verkligen match igen.

Och dessutom var Linus Rosdahl ytterst nära att kvittera i den sista minuten av andra perioden. Men Henrik Edströms välplacerade tåspets nekade honom.

Snacka om viktig räddning!

Det psykologiskt tunga 1-2-målet såg inte ut att påverka KIF märkbart i den sista perioden.

Asplöven lyckades inte stressa KIF och skapa tryck.

Därför var Kirunas 1-3-mål mer logikst.

Och vilket mål det var sedan!

– Ett riktigt ”Rasmus Dahlin-mål”, säger Robert Lahti.

William Palovaara som har varit borta i flera månader, gjorde come back efter sin tunga skada. Det var något som verkligen inte syntes i den här matchen.

Han tog pucken i egen zon och avancerade mot Asplövenmålet, tidigt in i zonen vräckte han fram ett dragskott som Gustav Gribom inte var med på.

Ni kommer att kunna läsa mer om William Palovaaras tankar om matchen under lördagen på hemsidan.

Kiruna kontrollerade matchen när hemmalaget reducerade på nytt. Än en gång kom målet oväntat, sett till matchbilden.

Antti Ylönen sköt ett skot från blålinjen som Henrik Edström inte lyckades ta, mycket på grund av tät trafik framför klassen. 2-3 och vips var det match igen.

Men inte heller den här gången såg Kiruna märkvärdigt stressat ut.

Man red ut stormen och när Martin Jonsson kyligt satte pucken från röda linjen i det tomma Asplöven-målet i slutminuten var saken klar.

Som grädde på moset ökade Martin Söderberg på till slutresultatet 2-5 med ännu ett mål i öppen kasse.

– Vi har 22 spelare inne i omklädningsrummet som alla har bidragit på ett eller annat sätt till den här segern, säger Robert Lahti efter slutsignalen.

En signal som förkunnat att KIF går om Asplöven i tabellen och flåsar serieledarna Vännäs i nacken.

Det här var Kirunas fjärde raka trepoängare.

Segertåget tuffar vidare.

Nästa anhalt: Vännäs på söndag.

Spännande är bara förnamnet.

Mattias Heikki

Gillar du när Kiruna besegrar Asplöven?

Visa det genom att swisha en liten ”kaffepeng” till KIF.

123 601 38 41

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna IF A-laget hemsida http://www.kirunaif.se//KirunaIF

DELA
Kiruna IF
Kiruna IF är en ishockeyklubb från Kiruna i Sverige. Klubben bildades 1988 då Kiruna AIF:s ishockeysektion bildade en ny förening för seniorer och juniorer tillsammans med ishockeyklubben Kiruna HC.