Nya Kirunapartiet: ”Staten måste ta större ansvar för stadsomvandlingen”

Ordförande Lilly Rönnebro och nya ledamoten Kenneth Stålnacke flankerar partikamraterna, Margareta Haapalahti, Bruno Haapalahti, Per-Erik Tapani och Wilma Krook. Det är planerat att Lilly ska överlämna ledarskapsrollen till Kenneth under partiets nästa årsmöte.

Nya Kirunapartiet kraftsamlar för Kirunas framtid. Med namnbyte och Kenneth Stålnacke som frontfigur rivstartar Nya Kirunapartiet valrörelsen 2018. De är redo att jobba med ny politik som tar kommunens utmaningar på allvar både i centralorten och på landsbygden. De vill kräva större ansvar från staten, och samtidigt ingjuta nytt hopp kring stadsomvandlingen.

Det är en klar och vacker vinterdag och några av medlemmarna i Nya Kirunapartiet är samlade uppe på parkeringen vid Luossavaara. Lilly Rönnebro diskuterar med Kenneth Stålnacke och båda verkar taggade. Lilly sammanfattar deras vision.
– Ett parti med Kirunas bästa för ögonen i alla frågor, förklarar Lilly Rönnebro.
Lilly, ordförande, var den som bjöd in Kenneth till partiet, och hon är mycket glad åt hans engagemang.
– Det känns jättepositivt, säger Lilly Rönnebro.

Glöden har alltid -funnits
Kenneth Stålnacke som var kommunalråd för Socialdemokraterna 2004-2010 trappade ner på sitt politiska arbete för 7 år sedan. Idag är han rektor och vd på Malmfältens folkhögskola, men har länge gått i tankar om att återvända till mer aktivt arbete inom politiken. Viljan att förändra har alltid funnits hos Kenneth, och han blev därför glad då han fick erbjudandet. Det kändes även som rätt tid eftersom han märkt en växande oro över Kirunas framtid.
– Nu mer än någonsin känns det viktigt att ta krafttag för att säkerställa en fungerande stadsomvandling, säger Kenneth Stålnacke.
Att byta parti tycker inte han är något konstigt, utan tror den rådande situationen kräver fokus på det bästa för Kiruna.
– Det här handlar om ett brinnande intresse för frågorna om Kirunas framtid. Det är vad Nya Kirunapartiet tänker jobba för, förklarar Kenneth Stålnacke.

Nya Kirunapartiet -föreslår samarbete med högre krav på staten
   – Att LKAB under sin 127 åriga historia försett det svenska välfärdsbygget med mångmiljardbelopp är något vi Kirunabor kan vara stolta över, samtidigt är staten som ägare och lagstiftare den enda som kan säkerställa Kirunabornas trygghet i hela omvandlingen, poängterar Kenneth.

Att staten bör ta ansvar för Kirunabornas trygghet under omvandlingen, samt se till att LKAB får fortsatta möjligheter, är fullt rimliga krav enligt Nya Kirunapartiet.

Nya Kirunapartiet föreslår att alla partier i kommunen enas för att kräva garantier från staten.
– Vi är villiga att offra delar av vår älskade stad för att bevara LKAB, men inte till vilket pris som helst. Staten måste ansvara för att ingen Kirunabo lider ekonomisk skada på grund av stadsomvandlingen, säger Kenneth Stålnacke och fortsätter:
– Därför kommer ett av våra förslag vara att alla partier går samman och säger: ”Innan vi flyttar måste staten ta sitt ansvar och garantera trygghet för alla Kirunabor, samtidigt som LKAB får utrymme att fortsätta utveckla verksamheten eftersom det gynnar alla”.

   – Vi hoppas att väljarna tycker tanken är rimlig och att detta är något övriga partier vill ställa sig bakom.

Kenneth Stålnacke tycker även det är läge att kräva markområden för nya möjligheter.
– Vi äger nästan ingen mark i kommunen. Varför inte passa på att kräva markområden som öppnar upp möjligheter för Kirunabor och turistföretag?

Med nytt namn kommer moderniserad logotyp som ska markera nystart men bevara känslan.

Nya Kirunapartiet bjuder in alla som vill arbeta för Kiruna
   – Vi tror alla röster behövs och uppmanar alla som brinner för Kiruna att engagera sig. Nu kraftsamlar vi för Kirunas framtid, avslutar Lilly Rönnebro och Kenneth Stålnacke.

Källa: Nya Kirunapartiet