Han har hittat den sköna målformen

Andreas Mäki Kero där han ska vara: Vid målet. Arkivbild: Mats Åstrand

Ni känner igen känslan från en ketchupflaska av glas va?

Först kommer en massa ut när man slår i botten. Sedan inget, sedan noll, sedan nada – och till slut en hel del igen.

Ungefär som Andreas Mäki Keros säsong.

Kirunas explosiva forward gjorde en pigg försäsong och gick in i seriespelet med en skön känsla. Så här beskriver han det:

– Jag gjorde mål i nästan varje match under försäsongen och hade ett bra flyt. När säsongen började gick det ganska bra först och jag gjorde några assister här och där men sedan fick jag svårt att få in pucken.

Trots att målen till en början inte trillade in från Keros klubba spelade han sig hela tiden till fina lägen, men det sista lilla ville sig inte.

– Det var helt enormt vad jag bommade chanser där ett tag. Jag hade lite ström i klubban, kändes det som, säger han.

Andreas Mäki Kero gör sin tredje säsong i A-laget. I dag har han en betydligt mer offensiv roll än tidigare och får spela mer regelbundet. Tidigare har han huserat i tredje eller fjärde linan och fått spela mycket i boxplay med uppgiften att vara jobbig att möta.

Och självklart utvecklas man av att få en större roll.

– Robban och ”Inko” har gett mig större förtroende och tid i powerplay. Jag känner personligen att jag har gått framåt den här säsongen.

Och självklart är det roligare.

– Ja, helt klart. Så har jag ju alltid spelat som ungdom och junior men under mina tidigare A-lagssäsonger har laget haft mer meriterade spelare som har fått ta de stora offensiva rollerna. Jag har tagit den rollen jag har fått och det är inget konstigt med det, säger han.

KIF-tränaren Robert Lahti beskriver Kero som en genombrottsstark spelare som är jobbig att hantera för motståndarbackarna.

– Andreas är fortfarande under utveckling. Man får inte glömma att han är relativt orutinerad ännu. Med fler matcher under bältet kommer hans beslut på isen att bli ännu bättre. Uppsidan är stor hos Kero, säger han.

Kero har redan nu gjort lika många mål som under hela förra säsongen. Det har självklart med den nya rollen i laget att göra men Andras vill även lyfta fram spelarna runt om honom. Speciellt arbetskompisen (mer om det senare på hemsidan) Jesper Landström som han spelat med under hela säsongen och även i fjol.

Men Andreas Mäki Kero fick vänta ända till 11 november för att göra det första seriemålet för säsongen.

Och visst gav 0-2-målet mot Vännäs borta en ketchupeffekt.

– Proppen gick ur, det var en skön känsla. Det är klart att man åkte runt och tänkte på det. Jag funderade på om jag över huvud taget skulle göra något mål på hela säsongen. Man blir nojig och känner att man belastar laget när man skapar chaserna men bommar, säger han.

Det gjorde att Kero i dag är en av de hetare målskyttarn i hela ligan sett till de sju senaste matcherna. På dem har han gjort fem mål och gått förbi Simon Thyni i den interna skyttligatoppen med sina 5+6.

– Det har gått väldigt bra för hela kedjan under de senaste matcherna trots att laget har förlorat. Det är lättare att spela när puckarna går in, man får ett helt annat självförtroende, säger Andreas Mäki Kero.

Hur ser du på laget säsong hittills?

– Vi har blandat och gett mycket. Vi har haft svårt att hitta en stabil nivå att ligga på. Det har diffat mycket från match till match men även under matcherna. Vi kan spela bra i tio minuter och sedan falla tillbaka.

Liknande kan man säga om Keros säsong personligen.

Förhoppningsvis håller målformen i sig.

Förhoppningsvis fortsätter ketchupen att flöda ur glasflaskan.

Mattias Heikki

Tycker du om Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten ”kaffepeng” till KIF.

123 601 38 41

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna IF A-laget hemsida https://www.svenskalag.se/KirunaIF

DELA