Stor stjärna och storpublik väntar KIF

Målskytt senast. Ikväll ställs William Palovaara mot storspelaren Jimmie Ericsson. Arkivbild: Mats Åstrand

Vad väntar KIF ikväll?

En storpublik och Jimmie Ericsson i Lejontröjan.

– Det känns jättekul att få möta en sådan spelare, säger William Palovaara.

Matchen mellan Lejon och KIF är en väldigt speciell sådan för hemmalaget.

Skellefteåklubben kämpar med sin dystra ekonomi och på onsdagen hoppas man få ett rejält lyft i och med att Skellefteå AIK-ikonen Jimmie Ericsson debuterar för klubben.

Matchen, som går under titeln Matchen som ska rädda Lejon, är dessutom en gratismatch där företag och privatpersoner sponsrar Lejon för varje åskådare som kommer.

Det väntas komma en storpublik för att se KIF.

För de hockeyintresserade behöver Jimmie Ericsson ingen närmare presentation. Vita Hästenprodukten har vunnit SHL två gånger, KHL och VM samt tagit ett OS-silver.

En KIF-spelare som har lite extra bra koll på honom är William Palovaara efter sin tid i Skellefteås organisation.

– Det känns jättekul att få möta en sådan spelare som Jimmie. Jag har sett honom i många matcher med A-laget och när han har varit skadad har han tränat med oss i juniorlaget så jag vet hur han spelar. Han är otroligt stark med puck och snabb. Han är bra framför kassen och just som back får man vara extra noggrann till lite extra när han är inne på isen, säger KIF-backen.

Hur stoppar man honom?

– Han är bra på att passera kassen just när skotten kommer och är bra med klubban på styrningarna. Det gäller att hålla honom på en sida och ta bort klubban och inte låta honom passera i skottlinjen. Det är viktigt att ligga nära honom och inte ge honom någon tid.

Hur stor är han i Skellefteå?

Han är som den nye Mister AIK. Förr var det Pär Mikaelsson men han har nog gått om nu. Han är nog den mest omtyckte i Skellefteå, säger William Palovaara.

KIF-backen kommer till onsdagens match med en hel del positiva, färska hockeyminnen. Kiruna slog som bekant Teg borta senast – och William gjorde det ack så viktiga 1-1-målet.

– Det var en ruskigt skön seger som fortfarnade känns i kroppen. Vi var på rätt spår redan mot Vännäs rent prestationsmässigt så det var skönt att vi fick full utdelning mot Teg.

Berätta om målet.

– Jag fick passet av Stidsman Oja i powerplay och skar in och sköt. Landström skymde bra framför kassen så jag tror inte att målvakten såg något.

Målet var hans andra i A-laget i KIF. Det första kom förra säsongen i 7-0-segern över Brunflo.

Men sedan länge är Tegmatchen lagd till handlingarna. I dag är det som sagt Lejon på bortaplan som gäller.

KIF förlorade hemmamötet mot Skellefteålaget med 1-3 i en väldigt egendomlig match. Man vann skotten med 38-13 och skapade väldigt många ypperliga lägen att göra mål utan att lyckas trycka in pucken.

Samtidigt hade Lejon ett maximalt flyt framåt.

– Det var en frustrerande match för oss. Vi ska spela likadant i dag som då förutom att vi ska sätta puckarna den här gången. Vi ska vara jobbiga att möta, spela klart i försvarszon och få in mycket trafik och puckar på kassen, summerar William Palovaara.

En annan målskytt från Tegmatchen David Krekula säger så här om mötet med Lejon.

– Det ska bli häftigt att spela mot Jimmie Ericsson. Han har varit en av de ledande spelarna i svensk hockey under de senaste åren. Men en spelare gör inget lag, säger han.

Nedsläppet är 19.00. För oss KIF-sympatisörer som inte kan vara i Skellefetå Kraft Arena i kväll finns möjligheten att se KIF via Lejons livesändning här.

https://play.staylive.se/sklejonskelleftea/livekalender

Mattias Heikki

Tycker du om Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten ”kaffepeng” till KIF.

123 601 38 41

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna IF A-laget hemsida https://www.svenskalag.se/KirunaIF

DELA