Mumbai – kontrasternas stad

Högt reser sig nybyggda skyskrapor med lyxiga lägenheter och kontor. Tvärs över gatan sprider sig en oändlig slum av skjul och fattiga människor. Mumbai lever verkligen upp till beskrivningen som en stad av kontraster.

Mumbai, även kallat Bombay, är Indiens folkrikaste stad med sina uppskattningsvis 20 miljoner invånare. Många förknippar staden med den stora filmindustrin Bollywood, men det finns så mycket mer. Här beskrivs och upplevs oftast miljöerna som vädligt stora klyftor mellan rikt och fattigt, nytt och förfallet.

Moderniseringen i kombination med allt det gamla och traditionella gör att staden blir mycket speciell. Ibland kan det från ett gathörn till ett annat verka skilja flera årtionden i utveckling.
 Även de gamla byggnaderna från kolonialtiden breder ut sig på ett majestätiskt vis och sätter en brittisk prägel på det hela. Därför kan det på vissa platser, på något sätt bli en liten paus från det ”riktiga” Indien, och det kan faktiskt behövas ibland.

Det är till stadsdelen Colaba som de flesta turister och längre resande ryggsäcksresenärer hittar, så också vi. Här finns i princip allt.
 Billiga backpackerhotell i alla olika prisklasser samt flerstjärniga lyxhotell där det välkända Taj Mahal Palace & Tower nog sticker ut mest med sin lyx och utsikt över Gateway Of India och vattnet.
  Det går att kliva in i officiela och lufkonditionerade Adidas-affärer och prova nyinkomna sneakers för att sedan kliva ut på gatan och hitta kopior av dessa för en tiondels pris i charmiga gatstånd.

Baren och restaurangen Leopold Cafe and Bar ligger i hjärtat av Colaba och lockar därför dagligen till sig mycket gäster.
 Men även på grund av beskrivningen och händelserna från den populära och självbiografiska gangsterromanen ”Shantaram”, skriven av Gregory David Roberts.
 I den får man följa med under hans minst sagt dramatiska år i Mumbai på 80-talet som förrymd fängelsefånge från Australien.
 Det går att läsa om hans stora kärlek till staden, om stadsdelen Colaba och just den mytomspunna baren Leopold.

Med detta i åtanke, kombinerat med värmen och den hektiska stadspulsen utifrån smakar faktiskt den iskalla ölen extra gott idag.

/ Emil Björnström